Heb jij al een klassenweblog..?

Webloggen is ontzettend leuk! Webloggen met je groep is nòg véél leuker! Een klassenweblog biedt een heleboel mogelijkheden. Ik spreek uit ervaring, want ooit had ik met een groep een klassenweblog. Het maken van zo’n klassenweblog vraagt natuurlijk wel enige voorbereiding van jou als leerkracht en kost dus (extra) tijd. Maar dan heb je ook wat! Leuk en heel leerzaam voor je leerlingen; leuk voor de ouders en familie van de leerlingen en – volgens mij – een stukje PR voor jouw school. Zeker als het hele team aan het bloggen slaat met hun groep. Is het blog eenmaal klaar dan kun je bijvoorbeeld de leerlingen onder een taalles of tijdens het zelfstandig werken een blogje laten schrijven (stellen). Hang een roostertje aan de muur en iedere leerling weet, wanneer hij of zij aan de beurt is. Aangezien het bloggen voor de leerlingen natuurlijk aan bepaalde regels is gebonden, leren ze al doende hoe ze zich op het internet én op “social media” dienen te gedragen (mediawijsheid). Uitleg over het bloggen kun je natuurlijk prachtig doen tijdens een taalles en met behulp van je digibord. Meer info over bloggen met je klas kun je vinden op mijn wiki “Webloggen in het Basisonderwijs”.

Welke ‘weblog’-dienst?
Als je hebt besloten om een weblog voor je groep te gaan maken, dan is de tweede stap de keuze van een – uiteraard gratis – weblogdienst. Je wilt een dienst die in ieder geval geen reclame vertoont. Zowel Blogger.com als WordPress.com hebben geen reclame op de blogs. Bovendien zijn deze beide diensten in het Nederlands. Persoonlijk heb ik enige ervaring met Blogger.com. Via Google kun je vast wel een bruikbare handleiding vinden. Blogger heeft vele mogelijkheden. Je kunt er o.m. filmpjes embedden en afbeeldingen uploaden en (dat is heel belangrijk voor een klassenblog) reacties op berichten modereren, voordat ze geplaatst worden. Ook zijn er heel veel gadgets beschikbaar. Een mooi voorbeeld van een klassenblog bij Blogger.com is het Vlaamse klassenblog “groeigras” van het 3de leerjaar van de VBS in Merksplas. Het blog wordt onderhouden door Juf Peggy, juf Ellen en juf Hilde.

Met WordPress.com – schijnt ook goed te zijn – heb ik zelf geen ervaring en weet dus niet wat je hier wel of niet kunt. Als jij een klassenweblog hebt die draait WordPress.com, laat dan a.u.b even weten hoe deze dienst bevalt en wat de mogelijkheden ervan zijn.

Let er overigens wel op, dat de leerlingen op het klassenblog kunnen inloggen als ‘gebruiker’ en niet als ‘beheerder’, want die laatste ben jij. Ook van belang is, dat je de reacties op de berichtjes van de leerlingen kunt modereren voordat ze worden geplaatst. Op die manier kun je allerlei narigheid voor zijn.

KIDBLOG  speciaal voor het onderwijs
Een derde gratis weblogdienst – speciaal voor het onderwijs – is Kidblog.org. Dit is een Engelstalige weblogdienst.

Kidblog.org is built by teachers, for teachers, so students can get the most out of the blogging process. Kidblog meets the need for a safe and simple blogging platform suitable for elementary and middle school students. Most importantly, Kidblog allows teachers to monitor and control all publishing activity within the classroom blogging community. If you’ve tried (perhaps with limited success) other blogging platforms like Blogger, Edublogs, or WordPress.com, you’ll notice the Kidblog difference immediately!

Zelf heb ik geen ervaring met Kidblog. Ooit heb ik er wel overgeschreven. Ik kreeg toen een reactie van Bart VandenDriesse die een klassenweblog bij Kidblog had. Bart schreef:

“Kidblog is een gratis blogsite dat zich richt op het onderwijs. Het biedt enkele voordelen:

  • met een enkele account kan je meerdere blogs beheren (ieder jaar een nieuw blog, leerlingen blijven een blog behouden);
  • je kan de leerlingen doen doorschuiven van klas;
  • je kan verschillende soorten accounts maken; leerkracht en leerling zijn de standaard, maar dan heb je ook nog een beheerdersaccount (handig voor een school), gastaccount (kunnen alleen bezichtigen en/of reacties plaatsen);
  • iedere account kan zijn eigen blog publiceren;
  • het is gratis;
  • je kan het afschermen van de buitenwereld;
  • je kan zorgen dat ieder artikel of reactie dat een leerling schrijft goedgekeurd moet worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *