5 Manieren om jouw groep gratis online te zetten…

Je kunt jouw groep op verschillende manieren eenvoudig en gratis op het web zetten. Dat kan door gebruik te maken van één of meer van de volgende mogelijkheden:

#1. Een eigen groepspagina op de schoolwebsite
Dit is eigenlijk weer een open deur intrappen. De meeste scholen maken tegenwoordig gebruik van een “Content Management Systeem” (CMS). Vaak hebben de groepen op een school dan een eigen pagina op de schoolwebsite. Het plaatsen van content op zo’n pagina gaat dan ook erg makkelijk; zonder dat je kennis hoeft te hebben van HTML. Zelfs leerlingen kunnen hiermee uit de voeten.

#2. Een gratis klassenweblog
Steeds meer groepen gaan met een eigen klassenweblog online. Ook leerlingen kunnen op zo’n klassenweblog berichtjes plaatsen. Je kunt hiervoor gebruik maken van de volgende gratis diensten: WordPress.com en Blogger.com. Beide diensten zijn in het Nederlands. Aan de hand van een “stappenplan” kun je hier een weblog voor je eigen groep maken. De verschillen tussen beide diensten kun je vinden in het artikel “Blogger vs. WordPress.com: A Complete Comparison” op Makeuseof.

Er is nog een derde mogelijkheid: Kidblog.org. Deze gratis te gebruiken Engelstalige dienst is speciaal bestemd voor het basisonderwijs.

#3. Een wiki
Een wiki is een echte “alles-kunner”. Op een wiki kun je leerlingen laten samenwerken, filmpjes en afbeeldingen plaatsen en noem maar op. Twee Engelstalige en voor het onderwijs gratis “wiki”-diensten zijn Wikispaces en PB Works. Ik vind dat elke groep in het basisonderwijs gebruik zou moeten maken van een wiki, omdat de toepassingsmogelijkheden van een wiki bijna onbeperkt zijn. Lees de volgende blogposts maar eens: “Gebruik jij een wiki in je groep..?“.

#4. Yurls
Yurls is eigenlijk bedoeld en opgezet om een handige, gratis startpagina te maken en is binnen het onderwijs veel gebruikt. Behalve als startpagina kun je Yurls ook gebruiken om er een soort van website mee te maken voor jouw groep. Yurls beschikt over handige “widgets” die je hierbij kunt gebruiken. Hoe je dit zou kunnen doen, vind je in de blogpost “Een informatiepagina voor de ouders met Yurls“. Een demo vind je op “Website groep 6 De Duiventil“.

Gratis “hulp”-diensten die je kunt gebruiken bij de hierboven genoemde webdiensten
Op bovengenoemde webdiensten kun je foto’s, filmpjes en allerlei documenten plaatsen. Foto’s en afbeeldingen kun je rechtstreeks naar deze diensten uploaden, maar wil je bijvoorbeeld een document, PowerPoint of een filmpje plaatsen (embedden) dan moet je gebruik maken van een gratis “hulp”-dienst. Voorbeelden zijn:

  • Slideshare.net voor het plaatsen van “PowerPoint”-presentaties die door jouw leerlingen zijn gemaakt bij een spreekbeurt.
  • Scribd.com, Issuu.com of Calaméo.com. Bij deze diensten kun je documenten uploaden die zijn gemaakt met Word. Via een code kun je deze documenten dan embedden op de site/blog van jouw groep.
  • YouTube. Hier kun je een gratis account aanmaken en een eigen kanaal voor je groep maken. Je kunt dan zelfgemaakte filmpjes uploaden, bewerken en daarna ook embedden bij bovengenoemde diensten.

#5. Sociale netwerken
Ook interessant is om een gratis account voor jouw groep aan te maken op één of meer sociale netwerken, bijvoorbeeld:

  • Twitter. Veel groepen maken inmiddels als gebruik van Twitter. Zie bijvoorbeeld de Yurls “Klassen met twitter“. Juf Linda Humme heeft op haar Yurls een pagina gemaakt met voorbeelden van hoe je Twitter in je groep zou kunnen gebruiken: “Twitter in de klas gebruiken“.
  • Facebook. Er zijn ook groepen die een “Facebook”-pagina hebben. Ik heb begrepen dat – wil je een “Facebook”-pagina maken – je dan wel al zelf op Facebook moet zitten. Voorbeeld: de “Facebook”-pagina van groep 7 van de Dorpsschool in Vorden.
  • Google+. Ook op Google+ kun je een community maken voor je eigen groep. Lees hiervoor de blogpost op ICT-vijver basisschool: “Een Google+ gemeenschap voor je klas“.
  • Pinterest. En wellicht dat je voor je klas ook een leuke “Pinterest”-pagina kunt maken. zie de blogpost “Pinterest in het basisonderwijs: mooie voorbeelden“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *