Hoe maak je een webbased digitaal museum voor jouw groep?

Het Google Art Project inspireerde mij tot het schrijven van deze blogpost, waarin ik uitleg hoe kun je gratis en heel eenvoudig een digitaal museum voor jouw groep kunt maken en de kunstwerkjes van jouw leerlingen online kunt tentoonstellen. De hele wereld kan een bezoek brengen aan dit museum en n.a.v. de tentoongestelde werkjes een reactie plaatsen. Wellicht geen origineel idee en misschien heeft iemand zoiets al gemaakt voor zijn groep. Ik weet het niet. Hoe dan ook: het is leuk om zoiets voor jouw groep te maken.

Wat heb je nodig..?

 • Een gratis weblogdienst
  Bijvoorbeeld www.blogger.com. De dienst is Nederlandstalig. Hier kun je snel en eenvoudig een weblog maken. Dit weblog wordt het “digitale museum” van jouw groep. Een handleiding (Nederlandstalig) vind je op Support Google.com/blogger. Het enige dat je moet doen is een gratis account maken bij Google, want Blogger is eigendom van Google.
 • Een YouTube-account
  YouTube is ook van Google. Met jouw gratis “Google”-account kun je ook een “YouTube”-kanaal maken. Hier kun je gemaakte filmpjes eenvoudig uploaden en ook nog bewerken.
 • Een digitale camera en/of videorecorder
  Om foto’s/filmpjes van de werkjes van de leerlingen te maken. Het is nog leuker als je de foto’s en/of filmpjes voor de leerlingen zelf laat maken. Ook met het digitale fototoestel kunnen filmpjes gemaakt worden. Je kunt ook een diashow-/presentatie maken bij YouTube. Zie mijn blogpost “Hoe maak je in drie stappen een diavoorstellling op YouTube?“. je kunt zelfs overgangen tussen de foto’s maken en er een bijpassend muziekje bijzetten.
 • Eventueel een scanner
  Niet noodzakelijk, maar kan handig zijn om tekeningen e.d. te scannen.
 • Een fotobewerkingsprogramma
  Een handig freeware programma is bijvoorbeeld het gratis Irfanview. Ook dit programma moet je op de harde schijf van je pc/laptop installeren. Een online handleiding vind je hier. Je kunt Irfanview in het Nederlands installeren m.b.v. een taalmodule die je vindt op de pagina “IrfanView languages”. Vind je dit allemaal te ingewikkeld dan kun je ook het “Windows”-programma “Paint” overwegen (vind je bij Bureau-accessoires). Hoe je foto’s kunt verkleinen met Paint vind je op “Formaat van foto’s wijzigen met Paint“. Wil je de foto’s alleen verkleinen, dan kun je via Google op het web allerlei gratis tooltjes en freeware vinden.

Je kunt ook overwegen om een diashow te maken met Windows Movie Maker. Dit gratis softwarepakket moet je op de harde schijf van je pc/laptop installeren. Je kunt Windows Movie Maker hier downloaden. Een handleiding (Nederlandstalig) vind je bij Microsoft: “Aan de slag met Windows Movie Maker“.

Ook kun je gebruik maken van de gratis online dienst Yurls. Ook hier kun je filmpjes van o.m. YouTube uploaden en foto’s plaatsen en voorzien van teksten bij de kunstwerken. Voordeel van een weblog is echter dat bezoekers een reactie n.a.v. de “tentoongestelde” kunstwerken kunnen plaatsen. Ook bij Yurls moet je een gebruikersaccount aanmaken. Handleidingen vind je op “Support Yurls“.

En wil je een heel eenvoudig “museum” en alleen maar foto’s online plaatsen? Dan kun je ook overwegen een “Pinterest“-pagina voor jouw groep aan te maken.

Wat kun je in het digitale museum plaatsen?

 • Tekeningen.
 • Handenarbeidwerkjes.
 • Verhaaltjes (creatieve schrijfopdrachten taalmethode).
 • Creatieve filmpjes.
 • Werkjes n.a.v. een project of thema.

Kortom: foto’s en/of filmpjes van alle creatieve producten die door je leerlingen zijn gemaakt. Het is natuurlijk ook heel leuk als leerlingen bij hun werkje een kort verhaaltje schrijven op het blog.

Ik zou zeggen: probeer het eens uit! Ik denk dat jouw leerlingen zo’n digitaal museum erg leuk vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *